Motivic stuff

Cohomology, homotopy theory, and arithmetic geometry

Oppgaver 14 des. 2008

  1. Hvor mye mindre er arealet til et rekangulært område på 40 ganger 60 meter enn et kvadratisk område med samme omkrets?
  2. En lærer gir 2 blyanter til noen av elevene sine. Hvis hun hadde gitt dem 5 blyanter hver, ville hun delt ut 27 flere blyanter enn det hun gjorde. Hvor mange elever fikk blyanter?
  3. I en tennisturnering går bare vinneren av en kamp videre i turneringen. En spiller kamper helt til en står igjen med en vinner. Hvis det er 128 spillere, hvor mange kamper må spilles for å kåre en vinner av turneringen?
  4. I en klasse er det 7 gutter med langt hår. Det er 16 gutter til sammen. 8 elever har langt hår. 3 elever er hverken gutter eller har langt hår. Hvor mange elever er det i klassen?
  5. Ingvill er på joggetur Bymarka. Hun vet om tre forskjellige ruter fra Skistua til Grønnlia. Fra Grønnlia til Rønningen kjenner hun seks forskjellige ruter. Fra Rønningen til Elgsethytta vet Ingvill om fire ulike ruter. Hvor mange forskjellige ruter kan hun velge fra Skistua til Elgsethytta?
  6. Det er tre ulike siffer i følgende regnestykke: ES + SO = SOS. Hver bokstav står for et bestemt siffer. Hvilket siffer er E i regnestykket?
  7. I en famile er det to foreldre og 4 barn. De har funnet ut at de vil ha litt forandring i hverdagen, så de vil plassere seg på forskjellig måte rundt bordet hver middag. Hvor mange dager er det gått til de har brukt opp alle mulighetene?
  8. Per, Ida og Nils hadde fått noen småkaker som de skulle dele likt. Kakene lå på et fat ute i kjøkkenet. Først kom Per inn; han spiste opp 1/3 av kakene, som rett og rimelig var. Så kom Ida inn, og siden hun trodde hun kom først, spiste hun opp 1/3 av de kakene som var igjen. Det samme gjorde Nils da han kom inn til slutt. Men da Nils hadde spist det han trodde var sin tredjedel, var det fortsatt 8 kaker igjen på fatet. Hvor mange kaker hadde Per, Ida og Nils spist til sammen?
  9. I et selskap var det 12 barn. Da vi spurte hvor gamle de var, fikk vi både 6, 7, 8, 9 og 10 år som svar. Fire av barna var 6 år. Da vi undersøkte svarene barna ga, fant vi ut at typetallet (det som forekom flest ganger) var 8. Hva var gjennomsnittsalderen til de tolv barna?
  10. Du har lov å bruke tallene 1, 2, 3, 4 og 5 én gang, til å lage to tall. For eksempel: 13 og 425, eller 5 og 3214. Multipliser de to tallene. Hvor stort er det største produktet du kan lage på denne måten?

Hvis du har lyst, skriv gjerne svar i boksen nedenfor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: